Zwangerschap

Wist je dat.. de baby al vanaf 8 weken zwangerschap begint met bewegen? Je kunt het vaak pas vanaf 20 weken voelen.

Als je een kind verwacht, breekt een bijzondere tijd aan. Zwanger zijn is een mooie belevenis, maar kan ook erg spannend zijn. Zal alles goed gaan met de baby? Ga je last krijgen van zwangerschapskwaaltjes? Wat gaat er straks allemaal veranderen binnen je gezin? Je lichaam zal zich aanpassen zodat de baby zich optimaal kan ontwikkelen.

Het is van belang om tot en met de 10e week van de zwangerschap dagelijks 400 microgram foliumzuur te gebruiken en je hele zwangerschap dagelijks 10 microgram vitamine D. Eet liever geen: rood of rauw vlees, rauwe of gerookte vis, rauwe eieren, kaas gemaakt van rauwe melk en leverproducten. Drink geen alcohol, rook niet en gebruik geen drugs. Verder is het belangrijk om te zorgen voor een goede (hand)hygiëne.

Wanneer je zwanger bent, kun je een afspraak maken bij een verloskundigenpraktijk in de buurt. Kijk hier welke praktijken lid zijn van ons VSV. De verloskundige controleert jouw gezondheid en die van je baby. Sommige verloskundigenpraktijken bieden Centering Pregnancy, dit zijn groepsbijeenkomsten waarbij de zwangere zelf een actieve rol heeft. Wanneer er gedurende de zwangerschap medische bijzonderheden zijn met moeder of kind, zal de verloskundige je doorverwijzen naar een gynaecoloog van het Slingeland Ziekenhuis.
De standaard echo’s in de zwangerschap worden door je eigen verloskundige of gynaecoloog gemaakt. Voor de uitgebreide 13- en 20-wekenecho word je verwezen naar echocentrum EVA of VEZ, hier worden ook eventuele groeiecho’s gemaakt.

Verder is het handig om de ZwApp+ te downloaden, deze app is ontwikkeld door zorgverleners binnen ons VSV! Je kunt hier je eigen zorgpad samenstellen, zodat je voorbereid bent op je bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog.
Daarnaast kun je je aanmelden bij Moeders voor Moeders, deze organisatie verzamelt urine van zwangere vrouwen. Hieruit kan een medicijn ontwikkeld worden dat ingezet wordt voor vrouwen die moeilijk zwanger kunnen worden. 

Bij het Verloskundig Samenwerkingsverband de Slinge zijn de volgende partijen betrokken: