Anticonceptie

Wist je dat.. het geven van borstvoeding de kans op een zwangerschap kan verkleinen, maar niet uitsluiten?

Welke anticonceptiemethode het beste bij jou past hangt af van verschillende dingen. Heb je (nog) een kinderwens? Geef je borstvoeding? Wil je wel of geen hormonen? Zowel bij de verloskundige als de gynaecoloog kun je terecht voor uitgebreide informatie over anticonceptie. Je kunt hier ook terecht voor het plaatsen van een spiraal, of voorschrijven van anticonceptie.

Na een bevalling houdt het bloedverlies gemiddeld vier tot zes weken aan. Daarna kan je menstruatie weer op gang komen, maar wanneer je borstvoeding geeft kan het ook nog maanden wegblijven. Ongeveer twee weken voordat je ongesteld wordt, vindt je eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je het weet. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap verkleinen, maar dus niet uitsluiten. Als je niet het risico wil lopen direct weer zwanger te worden, bedenk dan hoe je dit wil voorkomen.

Het is goed om te weten dat diensten rondom anticonceptie niet altijd worden vergoed door je zorgverzekeraar. Het kan ook zijn dat het wel wordt vergoed, maar ten koste gaat van je eigen risico. Kijk dit dus goed na in je verzekeringspolis.