Kraamtijd

Wist je dat.. er jaarlijks ongeveer 170.000 kinderen in Nederland worden geboren? Binnen ons VSV zijn het er ongeveer 1300 per jaar.

Als kersverse ouder komt er veel op je af. De eerste week word je daarom begeleid door een kraamverzorgende. Zij controleert moeder en baby, geeft ondersteuning bij de voeding en verzorging van de baby en zorgt voor rust en regelmaat. De verloskundige is medisch verantwoordelijk voor de zorg tijdens de kraamtijd. Zij komt een aantal keer langs voor controles bij jou en bij je baby en verricht ook de hielprik. Wanneer je extra hulp wil bij de borstvoeding, kun je een lactatiekundige benaderen.

Er kan ook een medische reden voor moeder of kind zijn, waardoor je een deel van de kraamperiode nog in het ziekenhuis moet blijven. Meestal verblijf je op de kraamafdeling, de baby ligt bij jou op de kamer en eventueel mag je partner ook blijven slapen. Een verpleegkundige van de kraamafdeling zorgt voor jullie en de gynaecoloog beslist in overleg met jou wanneer je naar huis mag. Wanneer de baby extra zorg nodig heeft, zal hij of zij worden opgenomen op de kinderafdeling. Afhankelijk van de drukte op de afdeling mag je blijven slapen, de kinderarts bekijkt dan wanneer jullie naar huis mogen.

Na de eerste week neemt het consultatiebureau de zorg over. Daar wordt de groei en ontwikkeling van je kind in de gaten gehouden totdat hij of zij vier jaar is. Je krijgt ook opvoedingsadvies en voorlichting over voeding en verzorging. Voor moeder is er nog een nacontrole bij de verloskundige of gynaecoloog, ongeveer zes weken na de bevalling.