Kinderwens

Wist je dat.. de organen van een baby al in de eerste weken van de zwangerschap worden aangelegd? Als je ontdekt dat je zwanger bent, is dit proces al in volle gang. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap zo gezond mogelijk te gaan leven.

Denk je aan kinderen krijgen? Sta dan eerst even stil bij je gezondheid, leefstijl, werkomstandigheden en eventuele ziekten in de familie. Met een goede voorbereiding kun je veel doen om de zwangerschap zo voorspoedig mogelijk te laten verlopen.

Het advies is om dagelijks 400 microgram foliumzuur en 10 microgram vitamine D te slikken, het liefst al vanaf vier weken voor de bevruchting. Stop met roken, alcohol en drugs. Gebruik je medicijnen? Overleg met je arts of je deze veilig kunt blijven gebruiken. Komen er in de familie van jou of je partner erfelijke aandoeningen voor? Bespreek dit met je huisarts of verloskundige. Verder is het belangrijk om gezond te eten, een gezond gewicht vergroot de kans op een zwangerschap. Door de Zwangerwijzer in te vullen kun je erachter komen of er aandachtspunten of risico’s zijn voor de zwangerschap of baby. Eventueel kun je een kinderwensspreekuur bezoeken, deze worden aangeboden in het ziekenhuis of op sommige verloskundigenpraktijken van ons VSV.