Bevalling

Wist je dat.. slechts 4% van de vrouwen op de uitgerekende datum bevalt? De meeste baby’s worden pas na 40 weken geboren.

Een bevalling is niet niks. Sterker nog: bevallen kan erg spannend zijn. Tegelijkertijd kan het de meest bijzondere ervaring van je leven worden. Een goede voorbereiding kan angst en onzekerheden wegnemen. Hierdoor kun je tijdens de bevalling beter ontspannen. Het helpt om je wensen op te schrijven, bijvoorbeeld in een geboorteplan. Je kunt dit samen met je verloskundige of gynaecoloog bespreken.

In Nederland mag je zelf kiezen of je thuis of poliklinisch (in het ziekenhuis) wil bevallen. Je eigen verloskundige zal de bevalling begeleiden, met hulp van een kraamverzorgende. Heb je een medische indicatie en moet jouw gezondheid, of de gezondheid van de baby extra in de gaten gehouden worden? Dan beval je in het ziekenhuis, onder leiding van een klinisch verloskundige of gynaecoloog. Een verpleegkundige van de kraamafdeling assisteert dan bij de bevalling.

Hieronder vind een aantal filmpjes, opgenomen door ons VSV. De eerste is een opname van de voorlichtingsavond over de bevalling. Het bevat uitleg over thuis, poliklinisch of medisch bevallen en het verloop van een bevalling. In het tweede filmpje kun je een kijkje nemen op de verloskamers van het Slingeland Ziekenhuis. Op het derde filmpje zie je een natuurlijke keizersnede en op het vierde filmpje legt een anesthesioloog uit wat je kunt verwachten van een ruggenprik tijdens de bevalling in het Slingeland Ziekenhuis. 
Daarnaast vind je op de website van degynaecoloog.nl veel betrouwbare informatie, bijvoorbeeld over het inleiden van de bevalling en pijnstilling.