Geboortes november

November was een rustigere maand: er werden in totaal 94 kindjes geboren op de verloskamers van het Slingeland ziekenhuis. Veertien bevallingen werden begeleid door de eerstelijns verloskundigen (de poliklinische bevallingen) en bij tachtig bevallingen was er sprake van een medische indicatie voor een bevalling in het ziekenhuis.

Dat kan al de hele zwangerschap bekend zijn, zoals bij vrouwen met suikerziekte of bij een tweeling zwangerschap. Dat kan tijdens de zwangerschap nodig blijken, bijvoorbeeld als je als zwangere een hoge bloeddruk of pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) krijgt of als je kindje niet goed meer groeit. Ook kan er een overdracht tijdens de bevalling zijn: als je als barende pijnstilling wil of de bevalling niet goed vordert.

In november bevielen 73 vrouwen spontaan: alle 14 vrouwen die poliklinisch bevallen zijn en 59 van de vrouwen die klinisch bevallen zijn. Er waren 21 kunstverlossingen: 5 kinderen zijn met hulp van een vacuüm geboren en 16 met een keizersnede.